top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Muzički vječiti derbi u Prnjavoru protekao u sjajnoj atmosferi

Updated: May 23, 2020

Na prepunom Gradskom Stadionu ''Borik'' u Prnjavoru sinoć su snage odmjerili najbolji muzički predstavnici dva najznačajnija regiona u Republici Srpskoj - Roljanlanda i Ćoćanlanda.


Čast Roljana branila je domaća grupa Baždareni Krajišnici dok je gostujuća ćoćanska reprezentacija iz Dervente dovela najjače iz svog muzičkog arsenala, svoj dream team, bend Upajcani Slavuji.

Danilo Dane Čivija, jedan od trojice baždarenih frontmena, odlučio je da se predstavi sa svojom autorskom kompozicijom: U tuđini meni jeste dobro, al' eto me - stižem kući pobro!


Dinamičan scenski nastup i snažan glas ostavili su publiku bez daha. Čivija je nakon nastupa detaljnije elaborirao genezu svog muzičkog stvaralaštva.


Prve korake u roljanju napravio sam sada već davne 1998. godine kad sam pozvao komšu Mirkana sa susjednog brda na čašicu komadare. Od jačine mog glasa momentalno su mu spali priglavci. Došao je do mene, potapšao po ramenu i rekao da ričem kao međed.

To je bio znak da je njegovo vrijeme došlo. Okupio je momke i ušao u legendu - potvrđuje Mirkan.

Napuštajući stejdž Baždareni Krajišnici su pozdravili publiku koja im je uzvratila gromoglasnim aplauzom i uzvicima ''Roljaj!''.

Nakon nastupa Krajišnika došao je red i na Upajcane Slavuje koji su se odlučili za svoj prošlogodišnji hit: ''Zbogom Vojvodina, krećem iz Kovina, zove otadžbina i moja Ukrina!''



Đoko Bjelaš, popularni Altobeli, nemilosrdno je cepao po šargiji poskakujući po stejdžu tako da bi mu čak i Angus Young, gitarista grupe AC/DC pozavidio.


A onda peh! Usred kolektivne ekstaze Đoki je pukla žica na šargiji. Dok je Altobeli žurio do svog konja Rodriga da ''ubere'' novu žicu za žargiju publiku je zabavljao violinista iz benda, derventski Paganini Pante Drmuša.


Jecaj Drmušine violine podigao je publiku na noge a najizdržljiviji među njima igrali su kolo do kasno u noć.

Takmičenje je kao i do sada proteklo bez pobjednika.


Organizator derbija Miliša Dživdžan smatra da je tako najpoštenije.


Fudbalskim žargonom rečeno nula-nula, cilj današnjeg okupljanja je uživanje u muzici i druženje, proglašavanje pobjednika bi samo pokvarilo štimung. Jedva čekamo narednu godinu i okupljanje u Derventi.

Veljko Sašić

96 views0 comments
bottom of page