top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Neum: Turisti oštetili zid bazena zbog učestalog slikanja

NEUM, 5.8.2020. (Neđeljnik). Nakon što se turistička sezona sa hrvatskog i crnogorskog primorja preselila u Neum ovo mjesto je postalo najfotografisanije mjesto u Evropi.

Krajem jula učestalost fotografisanja i prenošenja ovog detalja iz Neuma na društvenim mrežama je "prešišalo" je Mostar koji je da sada bio domaća top lokacija za dobro fotografiju.


Prema analizi Foto Insajder aplikacije terasa i bazen našeg hotela su najfotografisaniji detalj na čitavom svijetu u prethodnom mjesecu. kaže Davorka Grebo menadžerica hotela u Neumu.

Najpoželjnija pozadina svakog bosanca i hercegovca je nesumnjivo ivica bazena i pogled ka zatvorenom moru. Upravo ova pozadina je popularnija od egipatskih piramida i rimskog Koloseuma što nam potvrđuju brojne aplikacije koje se bave analizom sadržaja fotografija.


Nakon što je većina mojih prijatelja otišla u Neum i slikala se u čuvenom bazenu otišao sam i ja. Bilo bi glupo ispasti iz trenda, a već sam skupio 200 lajkova i ako sam fotku postavio prije pola sata. kaže Selmo Andrić turista iz Olova.

Rukovodstvo neumskog hotela je ponosno na stoprocentno povećavanje broja noćenja, ali ističu da zbog bazenske atrakcije imaju velikih problema.


Zamislite, danas se izreda 1 000 turista koji se samo brćnu da bi se slikali, oni na sebi donesu po par kilograma morske soli. Drugi problem su blicevi. Od slikanja blicem ta strana bazena nam je sada mnogo svjetlija, pločice su izblijedile a i fuge se urušavaju. kaže menadžerica Grebo.

Da so i blijede pločice nisu jedini problem smatra Ilija Vukić šef održavanja bazena.


Svaki turista koji se slika nasloni lakat ili pazuh na ivicu bazena i od toga je ostala olizana ta strana i ako se ovako nastavi moraćemo krenuti u sanaciju u sred sezone što bi bilo pogubno.

Iz uprave hotela zamoljavaju sve turiste da nastave sa slikanjem ali da ono bude bezkontaktno, tj. da drže fizičku distancu sa zidom bazena ako žele da dogodine ponove isti dožvljaj.


Žarko Ostojić

480 views0 comments
bottom of page