top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

NEĐELJNIK PIJACA: Saznajemo kako se kreću cijene glasova za izbore?!

BANJA LUKA, SARAJEVO, 3.7.2020. godine (Neđeljnik) - Iako je održavanje lokalnih izbora zakazano za 15. novembar i do njih ima još 4 mjeseca cijena glasa je počela da raste i tako prestigla dostignuti maksimum sa izbora iz 2018. godine.



Predizborna kampanja je savršeno vrijeme za uspostavljanje ravnoteže između ponude i potražnje cijene glasova između građana i političkih subjekata - kaže ekonomski analitičar za predizbornu ekonomiju Milija Elerić.

Stručnjaci kažu kako cijena glasa varira od opštine do opštini i od općine do općine.


Zaključno sa današnjim danom, najveća cijena glasa je u banjalučkom naselju Petrićevac i u sarajevskoj općini Novo Sarajevo gdje dostiže 57 maraka. S druge strana najmanja cijena glasa je u Oštroj Luci, Trnovu i Varešu gdje iznosi svega džak brašna, litru ulja i čokoladnu napolitanku - kaže Elerić.

Trenutna epidemiološka situacija i neizvjesnost oko samog održavanja izbora dodatno uvećavaju cijenu glasa kažu stručnjaci i savjetuju građanima da budu strpljivi.


Jako je važno da građani budu strpljivi i sačekaju najvišu cijenu, koja će zbog veće potražnje sigurno skočiti posljednjih dana kampanje i u predizbornoj tišini - saglasi su stručnjaci.

Iz političkih partija navode da su svjesni situacije i da u skladištima već nagomilavaju brašno, ulje, šećer i napolitanke, a za najteže pregovarače skupljaju novčane donacije.


Stevo Draganović

341 views0 comments
bottom of page