top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

SZO mijenja pravila u najvažnijoj igri na svijetu

Updated: May 22, 2020

DERVENTA, 10.5.2020. godine (Neđeljnik) - Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, globalno popularna sportska igra ''Žmirke'' bi trebalo da doživi promjene.


SZO apeluje na igrače do 13 godina i na starije entuzijaste koji pratikuju igru Žmirke da se prilagode trenutnim okolnostima usljed globalne pandemije izazvane virusom COVID19.


Naime, igračima se preporučuje da privremeno izbace ključni segment igre, popularno "zapljuvavanje" do daljnjeg. Takođe, izraz "Pu, ja!" će biti zamijenjen sa "Tu ja!".


Pratićemo razvoj situacije, čim se steknu uslovi za to vratićemo se nama svima dragom "zapljuvavanju", istakao je portparol SZO Vinsent M'đebeđe.

Izmjena pravila izazvala je pozitivne reakcije igrača. Jedanaestogodišnji Mitar Pantljika, prvotimac Derventskog Tekstilca smatra da promjena pravila igre neće značajno uticati na kvalitet igre niti na gledanost.


Vremena su svakako teška, ali treba da se prilagodimo. Ne vidim problem u tome da umjesto zapljuvavanja uvedemo zakljunjavanje (udaranje nosom u zid ili drvo) ili da obilježimo krug u kojem bi stajao igrač koji žmiri.

Proslavljeni igrač i bivši reprezentativac Radoslav Karaga iz Višegrada naglašava da ovakva izmjena pravila Žmirke dovodi to tektonskih poremećaja na globalnom nivou.


Kada sam pravio prve korake u ovoj igri, davne 1965. godine važilo je pravilo da nema uspjeha dok dobro ne zapljunčiš zid i ne vikneš "Pu ja!". Upravo zahvaljujući kvalitetnom zapljunjavanju primjetili su me skauti iz SAD-a.

Karaga je ostvario blistavu karijeru "preko bare" kao dio zlatne generacije San Diego Spittersa.



Veljko Sašić

45 views0 comments
bottom of page