top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

BiH otvara granice za državljanje EU, uz obavezan mito ne stariji od 48h!

SARAJEVO, 15.7.2020. (Neđeljnik) - Nakon tri mjeseca granice Bosne i Hercegovine će se otvoriti za građane prvog svijeta, odnosno EU.


Privilegiju među ovim državama je do sada jedino imala Hrvatska, kao direktni susjed BiH, a sada će u građanima ostalih 26 članica biti omogućeno isto.


Odluka sama po sebi je obradovala mnoge iseljenike iz BiH, koji su u žurbi da napuste matičnu državu zaboravili pasoše ili ih se odrekli. Sada će ti isti ljudi, koji inače u našu zemlju donose čist kapital, ali i povećavaju promet ćevabdžinica, brijačnica i stomatoloških ambulanti, imati priliku da potroše svoj teško zarađen novac.


Raduje me novost da otvaraju granicu BiH, imam austrijska dokumenta i sa njima nisam mogla preći - za Neđeljnik kaže Stana Mojmilo iz Bregenca.

Iz Granične policije najavljuju da su uveliko spremni na dolazak naših zemljaka i da su sve pripreme i procedure spremne kako se ne bi stvarale veće gužve na prelazima.


Spremno dočekujemo naše iseljeništvo. Nova pravila su nas usporila ali mi se ne damo i punom parom radimo na uspostavljanju održivog sistema za prihvat potrebnih papira uz pomoć kojih bi putnici ušli ma teritoriju BiH - kaže Avdo Dušanić šef centra Granične policije u Brodu.

Kada je riječ o papirima neophodnim za ulazak, granična policija traži svježe monete u apoenima ne nižim od 50 eura, koje su iz bankomata izašle ne duže od 48 sati, od trenutka primitka istih u ruke službenika.


Svjež novac je kao svježa krv, čak brže kruži u ekonomskom sistemu, a šansa kontaminacije COVID-19 virusom je svedena na minimum - objašnjava Dušanić.

Iseljeništvo je sa blagim negodovanjem primilo ovu j formaciju, ali poručuju da će i taj dio ispoštovati kako bi ušli u BiH.


Umanjićemo dotacije i bakšiš koji smo davali servirkama u staračkom domu u kome su mi roditelji i to ću preusmjeriti u ulaznu kartu u BiH - kaže Josipa Anušić iz Osnabrika.

Što se tiče testa na virus korona, on će biti irelevantan srazmjerno vrijednosti monete koja bude služila dokaz za ulaz u BiH.


Žarko Ostojić

1,058 views0 comments
bottom of page