top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

"MITO bekrijo" nova himna Bosne i Hercegovine

SARAJEVO, 2.7.2020. godine (Neđeljnik) - Rijetke su inicijative i prijedlozi u BiH koji se usvajaju jednoglasno, ili da niko ne iskoristi džoker, tj poznati VNI-vitalni nacionalni interes.



Jedina inicijativa koju su podržali sva tri naroda, oba entiteta, jedan distrikt je prijedlog da himna države bude narodna pjesma "Mito bekrijo", ne radi tradicije, već što je u nazivu te pjesme riječ koju bosanskohercegovačke bebe prvu izgovore, riječ sa kojom se živi, a i umire.


Himni "Intermeco" je davno istekao mandat. Ona je tu gdje jeste još od 1999., kada ju je nametnuo visoki predstavnik. Potpuno je bežična i vrijeme je da se to promjeni - kategorični su u Agenciji za mitologiju.

U Agenciji takođe dodaju da se u budućnosti treba raditi na tome da riječ mitologija više nikada ne bude vezan za antički period, mitove i izmišljene priče.


Mitologija u našoj državi ima potpuno drugačije značenje. Ona se bavi međuljudskim odnosima, recimo da je jedna utabana staza kojom svi koračamo - zaključuje direktor Agencije, gospodin N. Oparić.

Goga Gojković

223 views0 comments
bottom of page