top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

EKSKLUZIVNO: Bosna i Hercegovina žarište virusa korupciona CORUP-19

Updated: Jun 30, 2020

BIH, 27.06.2020. godine (Neđeljnik) - Svjetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da je Bosna i Hercegovina žarište virusa koji pogađa i uništava sisteme, ekonomije i dostojanstva. Posebno je opasan ako su prisutna i udružena oboljenja, poput visokih funkcija,javnih nabavki, sukoba interesa.



Kako stoji u saopštenju, Svjetska zdravstvena organizacija apeluje na građane Bosne i Hercegovine da preventivno shvate da je javni novac njihov novac, te da dnevno o tome razmišljaju minimalno 20 sekundi. Kao dodatnu mjeru, SZO navodi i prijavljivanje korupcije.


Odavno je ovaj virus prisutan. Kažu još iz doba turske vladavine. Donosi nam brojne poteškoće, ali mislimo da smo stvorili kolektivni imunitet, više niko ga se ne boji - jedan je od komentara građana BiH na vijest koja kruži u medijima.

Vlasti na svim nivoima bi trebali da proglase vanredno stanje, po preporuci SZO.


Ne znamo da li ima potrebe za tim. Što se tiče korupcione CORUP-19, već odavno je držimo pod kontrolom - navode u Predsjedništvu BiH.

U organizaciji Transparency BiH su izrazito zabrinuti zbog preporuka SZO.


Ako iskorjenimo korupcionu, mi onda više nemamo šta da radimo. Borićemo se da virus održavamo na nivou - kategorični su u Transparency international.

Goga Gojković

209 views0 comments
bottom of page