top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Cijene goriva u BiH će zavisiti od nadmorske visine

SARAJEVO. 30.5.2020. (Neđeljnik) Parlamentarna grupa za akcize i paušale danas je zasjedala u Sarajevu a glavna tema sjednice je bilo pitanje cijena naftnih derivata.



Nagli pad cijene goriva izazvao je pometnju u Savjetu ministara, jer će nakon predstojećeg poskupljenja goriva doći i do pada kupovine. U skladu sa tim, predviđeni gubitci u budžetu bi mogli preći 32 miliona maraka. Da bi se takav scenario spiječio Komisija za akcize i paušale je po hitnoj proceduri razmatrala ovaj problem, za koji se nazire rješenje.


"Jednoglasno smo donijeli odluku da se cijene goriva obračunavaju po novom principu, i da one variraju od nadmorske visine na kojoj se toče".

Na ovakvu odluku su protestno reagovali predstavnici Udruženja naftaša sa brda, oni smatraju da je po srijedi diskriminacija brdsko-planinskih pumpi.


"Moja pumpa se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, po novoj uredbi gorivo na mojoj pumpi će biti za 46 pfeniga skuplje nego kod onoga u Lijevče polju ili Semberiji". smatra Pero Puzigaća iz Krupe na Vrbasu.

Ipak, pumpadžije iz ravničarskih krajeva su sa radošću dočekali ovu novinu. Ističu da će ova mjera povećati kupovinu naftnih derivata za 27%, a da će sve više točiti i vozači sa brda.


"Odlično nama, a biće dobro i onima iz Mrkonjić Grada da strču u ravnicu i natankaju pun rezervar, a uštediće i distributeri jer su ravnice u našoj državi uglavnom uz granicu i u blizini većih putnih koridora". Smatra Simo Ganić iz Brestovčine kod Gradiške.

Parlamentarna komisija već uveliko razmišlja kako ublažiti negativne posljedice ove odluke po pumpadžije u Visokoj Hercegovini i na Magliću, kako ne bi došlo do potpune obustave točenja na njihovim pumpama. Stoga su odlučili da na svakih 100 km utočenog goriva u brdsko-planinskim pumpama, sretnom kupcu uruče filter goriva gratis.


"Tender smo raspisali, i već je u proceduri nabavka 12 000 filtera goriva, nadamo se da će građani prihvatiti naš prijedlog, kao kompenzaciju za nastalu štetu i poskupljenje." smatra Ibro Samardžija, predsjednik komisije.

Komisija je i ako nije bilo na dnevnom redu donijela odluku o povećanju paušala svakom članu komisije prema starosti što će pozitivno uticati na veći dio članova, jer su odavno ispunili uslove za penziju.


Žarko Ostojić


17 views0 comments
bottom of page