top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Društvo za zaštitu istorijskih spomenika: Fotelje političara u očajnom stanju

SARAJEVO, 01.07.2020.godine (Neđeljnik) - U Saopštenju koje je iznijelo Društvo za očuvanje kulturno-istorijskih spomenika u BiH nalazi se popis svih ugroženih dobara. Spisak sadrži građevine, spomenike iz 1. svjetskog rada i sl., a najveću pažnju je izazvao odjeljak u kome se govori o stanju fotelja bh političara.



Nalazimo se u situaciji koja nije uopšte dobra. Kako za vršioce političkih dužnosti, tako i za istorijsko nasleđe naše zemlje. Fotelje kojima se služe ovi ljudi su u tolikoj mjeri devastirane, da je uopšte upitna restauracija - za Neđeljnik kaže Hajrudin Pjena član ekspertskog tima pri Društvu.

Godine sjedenja, cuckanja, naglog ustajanja i opterećenja foteljama je nanijelo mnogo oštećenja, a neki dijelovi se uopšte ne mogu pronaći. Najviše plaši činjenica da su od turskih povlačenja, preko dejtonske BiH, upravo fotelje stradale u periodu 1996-2020.


Benjamin Kalaj je sjedio na fotelji jednog člana predsjedništva, i za njega ban Drinske banovine, zatim čitava garnitura Komunista, a demokrate su ih konačno dokrajčile - kaže Hajrudin Pjena.

Da su fotelje u očajnom stanju svjedoče i rekviziti pronađeni između tapacirunga i spojeva.


Ostaci pečenja, mnoštvo čačkalica, escajg, otvarači za vino... Sve smo to pronašli u foteljama.

Društvo za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika ozbiljno razmišlja o oduzimanju fotelja od naših političara. Smatraju da su aktivnosti koje su do sad učinjene vrlo štetne, a njihova dalja zloupotreba može dovesti do nestanka.


Razmišljamo da konfiskujemo fotelje i da ih zaključamo u depo, a naše političare prebacimo na hoklice i hrastove stolice, pa neka onda zloupotrebljavaju položaj - kategoričan je Hajrudin Pjena.

Stolice će u mnogo čemu postaći rad političara, jer na njima se neće opuštati, već će biti ekspeditivniji. Samo izrada ovih stolica može se negativno odraziti hrastovinu koja je i ovako pred nestankom.


Žarko Ostojić

44 views0 comments
bottom of page