top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Formiran sindikat neradnika

BANJA LUKA, 02.07.2020. (Neđeljnik) - Vijekovima traje borba za radnička prava koja su vremenom postajala jača, a radnici su dobili bolje uslove, veća prava i plate. U borbi za radnička prava, prava neradnika su ostala u sjeni, što sada neradnici žele da promjene kroz osnivanje Sindikata neradnika.

Danas je svečano za nas neradnike. Poslije vijekovne prepištenosti uspjeli smo se organizovati i formirali smo sindikat sa svim pratećim organima koji će nam pomoći da ostvarimo svoja prava - kaže Dragan Zjevčić novoizabrani sekretar ovog sindikata.

Dragan dodaje da će nastupiti revolucija prava koja ovaj sloj ljudi do sada nije imao.

Poslodavci će biti onemogućeni da uznemiravaju naše članove. Naći ćemo način da spriječimo njihov međusobni kontakt i vrbovanje za posao. Ukoliko u tome ne budemo efikasni, prvo ćemo se zalagati da naše članove ne bude prije 12 časova.

Sindikat neradnika uveliko priprema i seminar pod nazivom "Ja neradnik u 21. vijeku". Sa ovim seminarom žele da podstaknu one koji se još lome, da ostanu kod kuće, ili bar ispred najbliže prodavnice, kafane ili kladionice.

Ostani kod kuće je naš slogan koji je zloupotrebljen u toku epidemije Korone, ali mi ga legitimno nastavljamo koristiti, čak i u inat radnicima koji rade od kuće, posebno programerima - kaže Sadeta Odmorčić članica sindikata.

Ove ljude posebno raduje najava, da će se usvojiti zakon slučan Švajcarskom koji predviđa financijsku podršku svim nezaposlenim građanima. Upravo na tom tragu i Sindikat ulaže napore da se pored nezaposlenih uvrste i neradnici. Jer kako oni kažu to nije isto.

Nezaposleni je osoba koja trenutno ne radi a ima želju za tim. Neradnik je osoba koja ne radi a i da ima priliku za to ne bi pristala ni pod kojim uslovima - kažu iz Sindikata.

Borba za napretkom neprestano traje, nekima je trebalo duže vremena da se probude i krenu u borbu za svojim pravima. Neradnici su jedni od njih i držimo im palčeve sa u tome uspiju.

Žarko Ostojić

176 views0 comments
bottom of page