top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Frizerke deficitarne - ukidaju se medicinske prekvalifikacije

BANJA LUKA, 8.7.2020. godine (Neđeljnik) - Nakon redovnog upisa u srednje škole i sagledavanja stanja, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odlučilo je da zabrani prekvalifikacije u medicinska zanimanja, jer kako navode, sve je manje kvalitetnih frizera, temeljnih čistačica ili dobrih majstora.



Posljednih godina interesovanje za medicinsku struku i ono što ona nudi bilo je ogromno. Došli smo do toga da je jako teško naći frizera koji uradi savršeni ombre bez vidljivog prelaza - govori za Neđeljnik Sanja M. stručna saradnica u nadležnom resoru Ministarstva prosvjete i kulture.

Iako je zdravstveni sektor znatno poljuljan virusom korona, predviđa se da će ova odluka imati veći uticaj na cijeli sistem.


U brojnim ambulantama i domovima zdravlja nisu zadovoljni ovom odlukom, jer kako navode, praksa je pokazala da prekvalifikovani medicinski radnici prave najbolje kafe, uredni su, a davanje injekcija im postane rutina nakon par mjeseci vježbe.

Redakciju Neđeljnika je kontaktirala dugogodišnja frizerka Milena N. (44), koja svoj posao uspješno obavlja dugi niz godina.

Uvijek sam bila zadovoljna poslom i zaradom, ali nakon što je moj frizerski salon bio zatvoren zbog propisanih mjera tokom pandemije, razmišljala sam da se prekvalifikujem u medicinsku sestru, jer bar su oni tada radili i dobili po 1000KM - govori Milena.

Kaže da ju je ova odluka iznenadila jer su mnoge njene koleginice ili radnice već prekvalifikovale, neke su ostale da rade u zemlji, a većina je otišla za Njemačku.

Ali eto, izgleda da mi je suđeno da cijeli život feniram, farbam, šišam - govori vidno razočarana frizerka.

Da li će ova odluka uticati na to da zanatlije odluče da pokrenu svoje male biznise ili da traže zaposlenje u struci, ili će uticati na buduće smjerove u srednjim školama, saznaćemo u naredom periodu.


Goga Gojković

76 views0 comments
bottom of page