top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Gradi se pruga Banja Luka Trebinje

TREBINJE, 27.5.2020. godine (Neđeljnik) - U Trebinju su danas potpisani sporazumi za izgradnju pruge duge 320 km koja će ovaj hercegovački gradić spojiti sa prestonicom Srpske.



Njemačka firma Stonomil će pripremiti šinske elemente i zadužena je za njenu montažu, a domaća firma Srednjogradnja će obaviti prateće radove.


70 godina maštamo o pruzi koja bi spajala Trebinje i glavni grad. Tad je to bio Beograd, a evo danas je to Banja Luka. Naš istorijski san pretvaramo u javu i građanima poklanjamo na upotrebu ovu višenamjensku prugu - izjavio je Semberko Stamenković VD zamjenika gradonačelnika Trebinja.

Građani će po svemu sudeći pričekati na upotrebu, jer se tek pred izbore predviđa polaganje kamena temeljca.


Iz Norveške nam brodom stiže velika granitna ploča koje će se u jednom komadu da ugraditi kao kamen temeljac. Radi se o najvećem kamenu temeljcu, pa smo pozvali i komisiju za Ginisove rekorde da ovaj događaj isprate, kao i prethodne - kaže Milisav Kondić direktor Željeznica Trebinja u osnivanju.

Kako nam graditelji najavljuju pruga će imati 72 stanice. Ići će teritorijom Srpske i imaće tri centralne stanice.


Nećemo preko Federacije. Kažu nam da je prestonica Sarajevo, a da im dokažemo da nije, idemo samo teritorijom Srpske - i na to dodaje - Tri centralne stanice će biti u Banja Luci, Bijeljini i na 5a terminalu Aerodroma Trebinje koji je u izgradnji.

Pruga će biti višenamjenska. Na njoj će saobraćati putnički visokosavremeni i teretni vozovi. Razmišljamo i o postojaćim sjedećim kolima na ručni pogon koja će moći da iznajme parovi koji su željni razgledavanja prirode.


Preko Drine ćemo izgraditi jedan viadukt, sličan mostu na Đurđevića Tari, tako da i naša era postane poznata po velikim dostugnućima - smatra Branko Epek predsjednik konzorijuma Željezničara.

Na pitanje da li će prije biti završena pruga ili aerodrom odgovorni nisu imali odgovor.


Ne razmišljamo o tome da li će prije biti završena pruga ili aerodrom. Uostalom to i nije naša briga.

Bilo kako bilo, završetak investicionih radova će nas puno koštati, ali i to nije naša briga, ako su sredstva posuđena.


Žarko Ostojić

42 views0 comments
bottom of page