top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

KAMPANJA U HRVATSKOJ: Kopirali Srbe - "Uzimaju naše, jer svoje nemaju"

Updated: May 23, 2020

ZAGREB, BANJA LUKA, 18.05.2020. (Neđeljnik). U susjednoj Hrvatskoj se danas raspisuju parlamentarni izbori čiji datum održavanja će odrediti predsjednik Zoran Milanović. Možda bi taj podatak bio i irelevantan da se nisu desile afere koje su direktno povezale Srpsku i Hrvatsku.


Kako Neđeljnik saznaje došlo je do sramnog kopiranja slogana, naziva koalicija, krađe programa, čak je jedan političar greškom ostavio dvoglavog orla i tako razjario svoje glasače koji su ekstremna desnica.


Krenimo redom, HDZ je juče optužio SDP da je ukrao naziv koalicije od "prekosavskih Srba":


Ukrali su naziv RESTART od skupine mladih entuzaista koji se bave istraživačkim radom. Jeste da su to Srbi, ali su nejaki da budu iskorišteni od jedne tako monolitne i pohlepne stranke - tvrdi Ankica Bubanj, potparol HDZ-a.

Naš sagovornik iz SDP Vandal Zekanović tvrdi: "Nije nikakva krađa, tek sad vidimo da postoje i ne zovu se RESTART već se zovu PECTAPT, što je nešto sasvim drugo".

Tražili smo odgovor i iz banjalučkog Restarta, ali se niko nije javljao, jer kako nam izvori kažu, zauzeti su pisanjem tužbe.


Sličan slučaj se desio kada je bivši lider HDZ-a u svoj program uvrstio program 5PLUS, ukravši ga od prnjavorskog političara, da bi se na kraju ispostavilo da je sam naziv 5PLUS ovaj istaknuti HDZ-ovac preuzeo iz jedne banjalučke ćevapnice u kojoj se gostio kada je kao tinejdžer učestvovao na Titovom sletu.


Udruženje metalostrugara i političkih analitičara VANADIUM je u službenom saopštenju poručilo da je ovo "nastavak pljačke tuđih ideja, istorije i dostognuća", a predstavnik Srpske manjine u Hrvatskoj Radoslav Krajalac poručuje Teslinim geslom "Nije mi žao što se uzeli moje, već što niste imali svoje".


Podsjećanja radi i Miroslav Škoro je učinio slično otuđenje kada je prisvojio slogan SDS-a "U ime naroda" što je njegov glasnogovornik opovrgao riječima "gdje vi tamo vidite narod".

Nama ostaje da pratimo situaciju i nadamo se da će sledeći put svaki akter patentirati svoj slogan, kako bi certifikovali i zaštitili svoje slovne kreature i kako se ne bi ponavljale slične stvari u političkoj budućnosti.


Žarko Ostojić

378 views0 comments
bottom of page