top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Protesti i u Banjaluci? Građani traže strožije mjere!

BEOGRAD, BANJALUKA, 10.7.2020. (Neđeljnik) - Nakon niza protesta koji su uslijedili u prestonici Srbije, protesti bi se mogli nastaviti u Banjaluci.



Građani prethodna dva dana uveliko razmišljaju o spontanom okupljanju na platou ispred Narodne Skupštine, sa namjerom da vlast primoraju na pooštrenje mjera odbrane od COVID-19 virusa.


Gledamo ove proteste po Beogradu, čas neredi, čas Gandijevska borba sjedenjem. Smatramo da se moramo ugledati na naše sunarodnike, ali ne smijemo sjediti ubudale - kaže Živko Skoko jedan od organiztora spontanog protesta.

Živko nas obavještava da će protestanti sa sobom ponijeti preslice, mašine za šivenje, rakiju prepečenicu i ostale rekvizite kako bi ujedno bili korisni i državi i naciji.


Želimo da se mjere odbrane od virusa pooštre, zato ćemo apelovati na vlast da uvede policijski čas, a dok protestujemo naši građani će šiti maske, a od rakije prepečenice praviti sredstva za dezinfikovanje, kako unutrašnjih tako i vanjskih organa - kaže Milenko.

Ovakav vid sjedilačke borbe je naišao na pozitivne rekacije i među članovima Sindikata neradnika RS, koji će umjesto preslica ponijeti jastuke.


Konačno da imamo proteste prilagođene i našoj populaciji. Radujemo se i aktivno ćemo učestvovati. Nadamo se da će dugo trajati - kaže Mirko Ležo iz Sindikata neradnika.

Protestanti možda nisu saglasni u metodama borbe, ali su jedinstveni po pitanju cilja a to su potpune restrikcije i zatvaranje svih lokala.


Želimo da doživimo osjećaj iz aprila, kada smo znali da nas država štiti. Sada smo prepušteni sami sebi. Ne želimo preporuke, jer se njih niko ne drži - kaže jedan od protestanata.

Iz Vlade Srpske su nam poručili da ne mogu uvažiti zahtjeve Sindikata neradnika jer nisu dostavili jedan papir u ministarstvo, a da će o građanskim zahtjevima raspraviti na sledećoj sjednici.


Kada se naši ministri vrate sa mora sazvaćemo hitan sastanak. Možda ponovo aktuelizujemo i nabavku pokretne bolnice koja bi služila u svrhe zaštite od sunca onih koji se odluče na protest - kažu iz kabineta Premijera RS.

O događajima iz Banja Luke izvještavaju i brojni svjetski mediji, među kojima se izdvaja američki Tajm. Ovaj medij smatra da se u Banjaluci dešava svojevrsni Štokholmski sindrom, odnosno ljubav građana prema virusu i tlačenju koje je došlo uz njega.


Žarko Ostojić

1,820 views0 comments
bottom of page