top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Lapot postaje jedna od mjera njege u staračkim domovima

ISTOČNI DRVAR, 20.6. godine (Neđeljenik) - Povratak tradiciji je u suštini našeg naroda. Kako stari običaji ne bi bili zaboravljeni potrudio se Dom za njegu starijih lica iz Istočnog Drvara.



Dugo smo razmišljali o metodama koje bi primjenili nad našim korisnicima. Bilo nam je teško odabrati set mjera jer smo željeli da ono što mi radimo bude najbolje u regionu, i eto sjetili smo se lapota - kažu iz ovog doma.

Lapotu će prvenstveno biti podvrgnuti korisnici koji su zavještali svoja imanja u korist njege u domu.


Ljudi koji ostave imovinu Domu uglavnom žive duže, više izvoljevaju i stalno bronjkaju. Ovako ćemo ih preusmjeriti na druge aktivnosti.

Na zeleno svjetlo u upotrebli lapota čeka se jos Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, ali sve su prognoze da će odluka biti pozitivna.


Vođeni smo odlukom da je tradicija neodvojiva od nas i ako ne možemo sebi priuštiti lapot, zašto ne bismo ljudima koji su sa takvim običajem živjeli u mladosti - kaže Sanja Sandić iz ovog ministarstva.

Iz Saveza staračkih domova najavljuju i manifestaciju "Lapotovanje" kojom će karavan proći kroz čitavu BiH, a ko želi da svoje najstarije proslijedi za ovu manifestaciju može da se obratiti predstavnicima Udruženja.


Da podsjetimo čitaoce - lapot je stari slovenski obred ritualnog ubijanja starijeg i nemoćnog člana domaćinstva koji više ne može privređivati domaćinstvu, a u ovom slučaju državi i društvu.


Žarko Ostojić

168 views0 comments
bottom of page