top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

NEĐELJNIK BIZNIS: Da li će duže potrajati BiH ili otplata kredita MMFa?

Updated: May 23, 2020

SARAJEVO, 18.5.2020. godine (Neđeljnik) - Danas je ministar finansija i trezora sa šefom Svjetske banke u BiH Emanuelom Salionsom potpisao ugovor o kreditnim sredstvima u visini 32 milona evra na 33 godine otplate sa 7 godina grejs perioda.


Na pitanje kako će već zadužena BiH ovaj kredit vraćati, ministar finansija i trezora kaže kako je ovo mali kredit sa povoljnim uslovima čije vraćanje građani Bosne i Hercegovine neće ni osjetiti.

"To je samo miliončić godišenje. Uostalom, nije na nama da razmišljamo ko će kredit vraćati. Mi smo podigli i potrošili. Dovoljno od nas - ne možemo mi sve. Za 33 godine ko živ ko mrtav."

Ekonomski analitičar Damir Aganović kaže da se BH političari vode optimizmom i nadom da će se država raspasti prije početka vraćanja kredita.

"Svjedoci smo da na ovim našim prostorima, u zadnjih 200 godina, rijetko koja država doživjela pedeseti rođendan, pa se time vodi i trenutni Savjet ministara."

Politička analitičarka Mara Ivanić kaže da će podizanja krediti biti sve više kako vrijeme odmiče.

Političari znaju da je prosjek trajanja države na Balkanu 33 godine, zato i traže kredite s grejs periodom od 7-8 godina. Nema potrebe da razmišljaju o vraćanju.

Mišljena političkih lidera o podizanju ovog kredita su različita, ali kako kažu iz kabineta Savjeta ministara u jednom su jedinstveni:

Zašto mi da brinemo o vraćanju? Nek' o tome da li ćemo kredit vratiti brinu oni koji su nam dali pare. Ustalom kad na red dođe vraćanje, kredit nek' vraća neka nova Kraljevina Srba, Hrvata i Bošanjaka, neka nova krnja Jugoslavija ili neka nova Evropska Zapadnobalkanska Unija.

Stevo Draganović

13 views0 comments
bottom of page