top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Neđeljnik istražuje: Šta zaposlenici stvarno žele?

Redakcija Neđeljnika je na uzorku od 2459 radnika koji rade kod privatnika sprovela anketu kako bi saznala šta to oni zapravo žele, i tako pomogla našim poslodavcima da u ovim teškim vremenima zadrže kvalitetnu radnu snagu.



Na prvom mjestu je sasvim neočekivano ADEKVATNA PLATA. Ko bi rekao? Većini ljudi to vjerovatno ne bi palo na pamet, ali tako rezultati ankete pokazuju. Radnici, ko bi znao zašto, hoće platu za svoj rad. Nema pregovora. Sve na banku, oporezovano. Ultimativno.


Na drugom mjestu još jedno iznenađenje - ZDRAVSTVENO OSIGURANJE. Kažu, to znači da poslodavac brine o zdravlju i dobrobiti radnika. Nije ni nama jasno.


Treća najvažnija stvar po rezultatima ankete su slobodni dani. Poželjno dva dana sedmično plus praznici i godišnji odmor, stvarno nemamo komentar.


I na četvrtom mjestu nešto sa čim se poslodavac u BiH dosad nije susretao - MOGUĆNOST NAPREDOVANJA I LIČNI RAZVOJ. To je zbunilo mnoge, evo i mi u redakciji vijećamo šta bi to trebalo da znači.


Iz Udruženja poslodavaca kažu da su radnici pretjerali sa tzv. sindikalnom borbom, obzirom da su uslovi rada znatno bolji nego u prošlosti.


Svaki radnik ima pravo na rad. Mi se toga i pridržavamo. Rade 10 sati, rade i neplaćeno prekovremeno, rade čak i nedjeljom. To je njihovo pravo.

Odgovori koji su u većoj mjeri bili zastupljeni su da radnici ne nose pelene na poslu, da im se isplate zaostale plate, prevoz i topli obroci, da žene rađaju, a da ne gube posao zbog toga, poštavanje, dostojanstvo i još nekih 10 lijepih riječi kojima se redovno razbacujemo.


Nada Neđeljković

22 views0 comments
bottom of page