top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Nestašna djeca: Želimo da nas roditelji tretiraju kao Dodik Košarca

SARAJEVO, BANJA LUKA, ZENICA, MOSTAR, BIJELJINA, DOBOJ, 10.6.2020. godine (Neđeljnik) - Neformalna grupa mališana, ujedinjena u zajedničkoj borbi za svoja prava, danas je, inspirisana novom upotrebom termina "sankcija" na nekoliko trgova velikih gradova u BiH počela sa skupljanjem potpisa.



Mališani su odlučili da demokratskim sredstvima krenu u borbu do potpunog izbacivanja tradicionalnih sredstava roditeljskog kažnjavanja iz upotrebe.


U javnom mnjenju vlada mišljenje da je roditeljska ljubav bezuslovna i najjača na cijelom svijetu, a opet dobijamo kazne i batine. Želimo da se roditelji odnose prema nama kao Dodik prema Košarcu. "NESTAŠLUK BEZ KAZNE" to je krajnji cilj naše borbe - govori nam predstavnik grupe, desetogodišnji Mirko Batinjar.

Nestašluci su za djecu, kazne nisu, poručuju iz grupe.

Šta god da učinimo, a da nije onako kako su mama ili tata rekli da treba da se ponašamo, dobijamo kazne-ćošak, oduzimanje telefona, šamar. A na televizoru gledamo kako neke čike prolaze bez ikakve kazne ili sankcije za svoje nestašluke - dodaje nemirni Mirko.

Jedan od roditelja kaže da je od prije mjesec dana ovo model koji se u njihovoj kući primjenjuje.


"Kad jedan od mojih vragolana razbije komšijin prozor ili izgazi komšinicino cvijeće i dođe kući mi otvorimo sve prozore da komšiluk čuje galamu, odajući utisak da ćemo ga najstrože sankcionisati."

Na naivni komšiluk, takav scenario djeluje pravedno.

Ljutiti komšiluk povjeruje u moju ljutnju, smatra da je pravda zadovoljena, mi zadržavamo status strogih roditelja, a mališan prolazi nekažnjeno. Zabavljen svojim problemima komšiluk kroz dan, dva zaboravlja da se išta desilo, a nestašni mališani nastavljaju po starom - govori za Neđeljnik roditelj koji želi ostati anoniman.

Kako mališani ističu, njihova borba počeće od Ombudsmana za prava djece, pa preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonimskih odnosa Bosne i Hercegovine do međunarodnih institucija.


Goga Gojković

74 views0 comments
bottom of page