top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Novi Zakon o bezbjednosti saobraćaja - Blicanje odlazi u prošlost

PALE, 29.05.2020. (Neđeljnik). Komisija za bezbjednost saobraćaja je danas zasjedala u Palama povodom izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti u saobraćaju.



Na ovom sastanku su donesene nove odredbe zakona koje će u mnogome promjeniti dosadašnju praksu na našim putevima. Kako su nam rekli iz Komisije, prvi na udaru su oni koji budu blicali i na taj način drugim vozačima dojavljivali o patrolama i kontrolama brzine.


Biće zabranjeno i strogo kažnjivo da u toku vožnje vozač dojavljuje drugom sudioniku u saobraćaju putem svjetlosnih signala - u narodu poznatih kao blicanje - ističe Sanel Volančević, član komisije.

Ovakva odluka je izazvala oštra negodovanja vozača, koji smatraju da je nedopustivo da ovakav prijedlog postane dio zakona. Smatraju da je ovo bio poslednji gest solidarni BH vozača koji nije poznavao ni etnične ni vjerske razlike.


Nećemo prihvatiti ovu inicijativu, pa makar nas natjerali da svi naučimo Morzeovu azbuku i da se tako međusobno dopisujemo - na Neđeljnik kaže Bajica Ilić iz Zvornika.

Druga novina koja će se uvrstiti u ovaj zakon jeste čipovana tablica, koja će biti multifunkcionalna i u sebi će sadržavati kameru, mikro radar i sistem za obračunavanje kazni.


Svako vozilo će biti pokretni radar koji će kažnjavati druge učesnike i prekršioce u saobraćaju, to nam omogućava mikro čip koji ćemo u svaku tablicu ugraditi - kaže Sanel Volančević.

Vozači na ovu informaciju reaguju burno i smatraju da je neprihvatljivo. Ova odluka za njih je kršenje privatnosti jer će tablica imati i GPS lokator.


Ne dam da mi ugrade čip, prvo su nam prijetili da će nas čipovati, a oni zapravo čipuju naše tablice. Neću im to dopustiti, tablicu ću braniti kao svoju desnu ruku! - kategoričan je Jezdimir Puhalo iz Kalinovika.

Konzumiranje hrane od strane vozača će takođe biti kažnjiva, a stari zakon to nije imao u vidu.


Povećan je broj vozača sendvičendlija, koji u toku upravljanja motornim vozilom konzumiraju ovu nezdravu hranu, šteteći svom organizmu, a pritom usljed smanjene koncentracije ugrožavaju druge učesnike u saobraćaju - stav je komisije.

Tako da više nećemo moći vidjeti kako neko šoferira zamašćen od bureka, ili kako pije kafu TO GO.


Sve bih prihvatio, ali da mi zabrane da jedem u kamionu, e pa to je strašno. Ništa mi nije bilo slađe nego kad se zalaufam od Jablanice a na krilu mi kila jagnjetine koju polako mezim do Mostara - kaže Ivo Markovina prevoznik iz Ljubuškog.

Posebnu pažnju javnosti je izazvala i najava da Viber grupe odlaze u prošlost, a svako ko bude primjećen da je u zadnjih 12 mjesec koristio ovu mrežu u saobraćajne svrhe biće sankcionisan.


Kazna za Viber prestupnike neće biti novčana, ona će biti radna i podrazumjeva radnu obavezu u trajanju od 7, 10 ii 14 dana, u zavisnosti od težine prekršaja - najavljuju nam iz komisije.

U slobodnom prevodu, svkoga ko je bio viber doušnik sleduje radna obaveza koja podrazumjeva ručno šljunčenje puteva, premazivnje katranom površine za asfaltiranje, farbanje saobraćajnih znakova i sl.


Žarko Ostojić

187 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page