top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Obračun sa književnom Desnicom u Srbiji!

06.06.2020. (Neđeljnik). Javnost u Srbiji, ali i Republici Srpskoj se ovih dana podignula na noge zbog najave da će dva književna djela biti sklonjena iz udžbenika.

Gimnazijalci će biti uskraćeni za dva književna djela koja su izašla iz pera Desanke Maksimović i Vladana Desnice. Odgovornost u ovom slučaju snosi Agencija za standardizaciju nastavnog plana i programa.


"Smatramo da su djela zastarila i nisu sa moralnim načelima 21. vijeka. Ova dijela pozivaju na najsramnije ideale kao što su poštenje, ljubav i racionalnost" smatraju iz Agencije.

Takodje smatraju da je ovo vrijeme modernih pjesnika sa jasnom vremenskom porukom i da će Desanku i Vladana zamjeniti Buba Corelli, Jala Brat i Kćeri Manjače.


Da je ovo običan spin, i da se iza svega nešto drugo valja smatraju iz Udruženja književnika desnice. Po njima ovo je obračun sa rodoljubivom i desničarskom kniževnošću koja nije utkana samo u djela već i u imena i prezimena autora.


"Vladan Desnica i Desanka Maksimović su imena koja lijevo orijentisani članovi Agencije nisu mogli svariti. Ovo je obračun sa desnicom, i to bukvalno." smatraju iz Udruženja književnika Desnice.

Predstavnici Agencije žustro odbacuju stavove Udruženja književnika desnice i ističu da nisu u pitanju ideologije, već prolaznost i irelevantsnost tekstova. Dajući nam samo dva argumenta. Jedan, da je pregažena tema "Tražim pomilovanje" jer smo mi nacija koja više ne spušta glavu i ne moli. I drugo, "Proljeća Ivana Galeba" sa opravdanjem da u našoj zemlji niti nema galebova, a Ivani su na nivou statističke greške.


Žarko Ostojić


46 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page