top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Oružane Snage BiH bi uskoro mogle u mirovnu misiju u SAD

SARAJEVO, MINEAPOLIS, 31.5.2020. (Neđeljnik) - Nakon eskalacije sukoba u američkoj saveznoj državi Minesoti po prvi put u istoriji SAD-a na ulice je izašla vojska. Cilj ove akcije je vraćanje ustavnog poredka na ulice ovog grada.



SAD se po prvi put susreće sa unutrašnjim neprijateljem i kao takva nije spremna da se adekvatno odbrani od sve većih nasrtaja nezadovoljnih građana, koji traže pravdu povodom ubistva afro-amerikanca od strane policije. Na ovaj slučaj je hitno reagovao Generalštab Oružanih snaga BiH, iz koga smatraju da imaju provjerene metode kojima bi se vratio red i mir u ovoj zemlji.


Prošlo je više od dvije decenije kada nas je mirio bratski američki narod. Bili smo zaraćeni međusobno, uprvo kao oni sada. Smatramo da imamo dovoljno iskustva i da možemo pomoći tim ljudima u uspostavljanju mira - smatra brigadni general pri Generalštabu Oružanih Snaga BiH Safet Kresić.

Prema riječima Safeta Kresića, već naredne sedmice bi prva mirovna misija sačinjena od 72 profesionalna vojnika mogla biti na putu u Minesotu. Ako sve prođe po planu tamo će patrolirati ulicama Mineapolisa u oklopnjacima pod zastavom UN-a.


Imali smo manjih tehničkih problema oko izbora boje šljemova, bošnjačka komponentna je predlagala zelene, hrvatska plave, a srpska crvene. Na kraju smo našli kompromisno riješenje i oni će biti roze boje koja simbilizuje mir - smatra Safet Kresić.

Kako će izgledati prva interkontientalna mirovna misija Oružanih snaga BiH vidjećemo, ali da postoji doza straha neporno je. Naš sagovornik Milutin Aćimović inače oficir u OS smatra da vojnici moraju biti oprezni, jer se već protiv njih vodi prljava medijska kampanja i da su demonstranti upoznati o dolasku mirovne misije iz BiH.


Postoji opravdani strah naših vojnika, oni su tamo već predstavljeni kao kolonizatori koji imaju za cilj da uspostave ekonomski i politički uticaj, provedu pljačkašku privatizaciju i prisvoje idealne građevinske lokacije.

Milutin strahuje da bi se nad njima mogao ponoviti scenario vezivanja mirovnjaka za mostove i bandere, samo bi ovaj put akteri bili roze šljemovi.


Da je stvar potpuno ozbiljna svjedoči i pravni tim pri Predsjedništvu BiH, oni u saradnji sa Oružanim snagama pripremaju paket mirovnih sporazuma koji će da ponude zaraćenim stranama u Minesoti.


Prema riječima našeg izvora iz Predsjedništa, tzv. mirovni sporazum je već spreman a ako sve protekne po planu njegovo potpisivanje bi moglo biti u avgustu na aerodromu Mahovljani.


Žarko Ostojić

30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page