top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Protesti studenata privatnih fakulteta

TUZLA, BRČKO, 4.6.2020. godine (Neđeljnik) - Studentski protesti u našoj i svjetskoj istoriji imali su brojne uzroke, a uvijek su donosili promjene. Najveći protesti u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu su se desili 1968. godine, kada su studenti izašli na ulice i pokazali nezadovoljstvo tadašnjom ekonomskom situacijom, dešavanjima u Vijetnamu i povredom autonomije Univerziteta.



Za ove najavljne za jul se očekuje da će biti masovniji, a kao glavni uzrok navedena je povreda autonomije studenata. Studenti brojinih privatnih fakulteta, kako onih sa licencama tako i onih bez istih, najavili su proteste u Travniku i Brčkom, u mjestima gdje je najveći broj fakulteta i univerziteta.


Glavni zahtjevi studenata su:

1. Više rata za plaćanje školarine; 2. Više ispita za polaganje preko seminarskih radova; 3. Nula obaveznih prisustava na predavanjima; 4. Slanje diploma nakon diplomiranja putem brzih pošta; 5. Jednostavniji nazivi smjerova (često se zbune kada ih neko pita šta studiraju ili šta su diplomirali) 6. Pojašnjena termina kolokvijum/parcijala, semestar, ECTS bodovi.


Kakve će posljedice ove demonstracije imati na naše društvo i da li će se proširiti na region saznaćemo nakon njihovih održavanja.


Goga Gojković

29 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page