top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Razvijači zastava traže pravdu u Strazburu

BiH, 27.06.2020. (Neđeljnik). Neobična priča nam stiže sa tri kraja Bosne i Hercegovine a akteri ove priče Miloš, Kenan i Ante svjedoče kroz kakvu torturu su prošli zbog razvijanja zastava.


Miloš Babić iz Ugljevika je prošle godine na ulazu u Srebrenik razvio srpsku zastavu nakon čega je uhapšen, a njegovo ime se povlačilo po novinama i portalima.


"Osjećao sam se razočarano. Zašto nekome smeta zastava kojom veličam srpstvo." uptao je Miloš.

Mnogi Miloša nisu razumjeli a za sve probleme koji su mu došli kasnije pravdu će zajedno sa Antom i Kenanom tražiti u Strazburu.


"Mene su ispljuvali kada sam razvio zastavu Republike Bosne i Hercegovine na ulazu u Republiku Srpsku. Ne znam u čemu je problem. Kažu ljiljani su problem a isti se nalaze i na grbu RS" kategoričan je Kenan Barjaktarević iz Fojnice.

Isti problem muči i Antu Perkića iz Mostara koji je u Bosanskom Petrovcu razvio zastavu Herceg Bosne, a batine je dobio od lokalnih Srba i Bošnjaka.


"Nikad me niko nije tako išakato kao Petrovčani. Tukli su me oklagijom od zastave, još imam modrice" kaže Ante.

Ovu trojicu nacionalista spojila je ista sudbina i isti problemi. Kažu da su uveliko krenuli sa tužbom pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. Očekuju da će sud dozvoliti razvijanje zastava na svakom ćošku BiH, i da neće biti straha i posljedica za razvijače. Jer je pravo na nacionalnu pripadnost jedno od temeljnih ljudskih prava, kao inisticanje istog.


Ovoj trojki bi se mogli priključiti i razvijači službene zastave BiH nakon što prođu trening pravilnog postavljanja na jarbol.


Žarko Ostojić

111 views0 comments
bottom of page