top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

SRBAC: Niko nema većinu u lokalnoj Skupštini, vlast preuzima crkva?

Updated: May 23, 2020

SRBAC, 20.5.2020. godine (Neđeljnik) - Politička previranja su stigla i pod obronke Motajice. Srbac je ovih dana postao centar pažnje zbog političke situacije koja sve više liči na pravu dramu.



Kako su pojedini mediji dojavili “proključalo” je u lokalnom parlamentu, gdje je vladajuća partija "izgubila većinu” tik pred izbore, a opozicija zadovoljno trlja ruke, jer će konačno zasjesti u fotelje ljutih protivnika.


Izbori su na pragu, pa sve interesuje da li će biti vremena da opozicija uspije ili ne. Ali to nije na nama da sudimo, tu će građani da upletu svoje prste i odluče nove/stare pobjednike.


U ovako promjenjenoj situaciji došlo je i do nenadanih poteza koji su povučeni iz dosadašnje vlasti, ali i opozicije. Kako za Neđeljnik kaže potparol opozicije M.N., oni do sada nisu imali zajedničkog kandidata za načelnika, ali kako je “proključalo” među vladajućima kandidati naviru kao pečurke poslije kiše.


Zaključno sa današnjim danom imamo 7 prijavljenih kandidata za načelnika. Svi su izričiti da baš oni moraju stati na crtu aktuelnom načelniku i niko ne želi da se povuče.

Na naše pitanje da li to znači da će opozicija imati sedam kandidata a vlast jednog potparol M.N. nam odgovara potvrdno.


Reakciju na ovu informaciju smo dobili iz kabineta načelnika. Raduje ih činjenica da će politička trka biti ovako zanimljiva.


“Mi se ne bojimo što imaju toliko kandidata - konačno se ostvaruje onaj mit sedam na jednoga. Još kad bi ti kandidati bile žene od toga bismo mogli napraviti turističku atrakciju.

Dok vlast razmišlja o dopuni turističkog kalendara, a javnost zabavlja novim kandidatima i ishodom koji će se desiti u oktobru - nas je zainteresovalo kakva će sudbina zadesiti lokalni parlament, te da li će se saga oko većine razriješiti.


Odgovor na ovo pitanje pronašli smo kod predsjednika “Udruženja Kaočana i savskih pritoka” gospodina Ljube Savčića. On nam je odgovorio da je njihovo udruženje preduzelo određenje radnje i da će Skupština uskoro proraditi.


“Sabrali smo sve parohe naše opštine na jedan sastanak i zamolili smo ih da odsluže moleban kako bi se ova situacija razriješila”.

Prema njegovim riječima ni vlast ni opozicija nemaju većinu i sad je sve u Božijim rukama.


Ukoliko ne dođe do nove/stare većine u Skuštini, odnosno ako do izbora svjetovna vlast ne preuzme parlament to će učiniti duhovna, jer njima su na prvom mjestu građani, a ne lokalni budžet, uhjebljavanje i asfaltiranje puteva.

Žarko Ostojić

746 views0 comments
bottom of page