top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Trst je naš! Italijani iz Prnjavora obezbjedili Srpskoj izlaz na more

PRNJAVOR, 28.5.2020. godine (Neđeljnik) - Danas je u kafani ''kod Đakoma'' u prnjavorskom selu Štivor potpisan sporazum između Vlada Republike Italije i Republike Srpske o prisajedinjenju grada Trsta i šire okoline Republici Srpskoj i BiH.



Predsjednik italijanske nacionalne manjine u Republici Srpskoj Jugoslav Margilliano izrazio je zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma.


Cjelokupna teritorija grada Trsta od danas se stavlja pod ustavno-pravni poredak Republike Srpske. Prema potpisanom sporazumu svi lokalni karabinjeri Republike Srpske kao i gradonačelnik Trsta moraju biti Italijani iz Republike Srpske, a prvi na toj funkciji biće moja malenkost - istakao je Margilliano.

Do realizacije došlo je prvenstveno zahvaljujući Margillianu i njegovim kumovskim vezama sa predsjednikom Italije.


Predsjednik udruženja ugostitelja Trsta, Massimo Jovanišević zadovoljan je turističkim potencijalom primorja Republike Srpske.


Ove godine očekujemo veliki broj turista iz zapadnog Balkana i uspješnu sezonu. Crna Gora je zabranila ulazak građanima Srbije i BiH, turisti koji su do sada punili Igalo i Herceg Novi od sada će dolaziti u Trst.

Kako bi u potpunosti izašli u susret turistima iz BiH i Srbije, ugostitelji u Trstu i okolini užurbano demoliraju riblje restorane i preuređuju ih u roštiljnice i ćevabžinice.


Svečana manifestacija povodom prisajedinjenja Trsta Republici Srpskoj biće održana u Trstu 28. juna uz veliki koncert prnjavorskih garažnih bendova ''Upajcani Slavuji'' i ''Baždareni Krajišnici''.


Veljko Sašić

85 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page