top of page
  • Writer's pictureTheNeđeljnik

Završena 25. škola za ono baš mlade buduće lidere u BiH

BRČKO, 31.5.2020. godine (Neđeljnik) - Proteklog utorka u Brčkom je završena 25. Škola za ono baš mlade buduće lidere u BiH. Pravo učešća imali su omladinci uzrasta od 7 do 12 godina iz svih političkih stranaka u BiH.



Polaznici su imali privilegiju da od najboljih političara BiH stiču praktična znanja na polju unutrašnje i spoljne politike, diplomatske manire i tehnike komunikacije.


Izaslanik EU i spoljni saradnik na projektu Zmago Tamič ističe da se škola sastoji iz tri modula, komunikacije sa MMF-om, interakcije sa političkom konkurencijom i obraćanja narodu.


Komunikacija sa MMF-om predstavlja fizički najzahtjevniji dio. Polaznici škole provode do 6 časova dnevno klečeći ispred predstavnika MMF-a preklinjujući ih za novi kredit uz uzvikivanje: ''Vratiću vam, 'oću stvarno!''. Pojedinci su se žalili na bolove u koljenima i laktovima nakon čega su snabdjeveni sa gavezovom kremom i štitnicima za bolna područja.

Kako Tamič kaže, Interakcija sa političkom konkurencijom je najzanimljivija polaznicima.


U tom segmentu imaju potpuno odriješene ruke i tu njihov suvi talenat dolazi do izražaja. Poželjno je da se koriste najsočniji ''komplimenti'', podsjećanje na katastrofalne poteze ''njihovog rukovodstva'' i hvalospjev svojoj političkoj opciji.

Tamič tvrdi da obraćanje narodu predstavlja najvažniji dio edukacije na kojem su čak i najbolji polaznici posrnuli.


Harizma, lijepo odijelo i učestalo spominjanje naroda ključni su faktori za uspjeh. Nužno je uvjeriti narod da se sve čini u njihovom interesu a pritom ne dobiti paradaiz, jaja ili cipelu u lice. Potrebno je da polaznici na teži način shvate da nije lako biti političar.

I ove godine kao i do sada diplome su osvojila tri polaznika iz tri konstitutivna naroda BiH. Diplomci sa ponosom ističu da će stečena iskustva primjeniti u svom budućem radu kako bi unaprijedili sebe i sredinu u kojoj žive.


Veljko Sašić

25 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page